Als je een tuin of een erf hebt, dan kun je overwegen om zelf grondwater te gaan oppompen voor eigen gebruik. Daarvoor moet je wel eerst een waterput slaan en een pomp installeren, iets wat je kunt overlaten aan een bedrijf als Wilkon uit Epe. Als je hiervoor kiest, maak je jezelf minder afhankelijk van leidingwater, waardoor je mogelijk flink kunt gaan besparen op water en ook een stuk duurzamer bezig bent. Maar je kunt dat zelf opgepompte water niet zomaar overal voor gebruiken. We bespreken een aantal zaken waarvoor je in ieder geval wel zou kunnen gebruiken.
Besproeien van tuin en gewassen
De meest voor de hand liggende toepassing voor het grondwater dat je in je tuin of op je erg oppompt, is om het te gebruiken om je tuin of gewassen mee te besproeien. Gedurende warme periodes kun je veel water kwijt zijn aan het in leven houden van je planten, gewassen en gazon. De kosten kunnen daardoor flink oplopen. Maar het moet toch gebeuren, anders gaan al deze zaken dood, en dat is natuurlijk heel erg zonde. Putwater is daarentegen gratis en vaak rijk aan mineralen die gunstig kunnen zijn voor je planten. Let echter wel op de samenstelling van het water. Sommige grondwaterbronnen bevatten namelijk veel ijzer, en dat kan bruine vlekken op tegels en planten achterlaten. Een simpel filter kan helpen om het water te zuiveren voordat je het gebruikt.
Toiletten doorspoelen
Het doorspoelen van het toilet is stiekem een van de grotere waterverbruikers in huis. Dan zou het mooi zijn als je daarvoor gratis water zou kunnen gebruiken. Het is immers eigenlijk ook zonde om hier duur drinkwater voor te gebruiken, want dat is helemaal niet nodig. Natuurlijk is er wel iets voor nodig om dit mogelijk te maken. Je moet een leiding aanleggen die het water naar het toiletreservoir leidt. Dat is een even een investering, maar die verdien je op de lange termijn terug doordat je bespaart op duur drinkwater. Toch moet je er wel voor zorgen dat je het water dat je gebruikt filtert, zodat er geen vuildeeltjes in het spoelsysteem terechtkomen en daar problemen gaan veroorzaken. Het water moet vrij zijn van zand en andere onzuiverheden die je sanitair kunnen beschadigen.
Auto wassen en terras schoonspuiten
Ook bij schoonmaken gebruik je water. In huis heeft het de voorkeur om water te gebruiken waarvan je zeker weet dat het geheel schoon is. Voor het schoonspuiten van je terras, wat behoorlijk veel water kan kosten, is dat echter natuurlijk niet nodig. Als je hiervoor gebruik wilt maken van een hogedrukreiniger, wat wel het beste werkt, is het handig om een putwaterpomp te installeren die voldoende druk levert. Met je opgepompte water kun je overigens ook prima tuinmeubelen schoonmaken en fietsen en buitenspeelgoed afspoelen. Je kunt er zelfs je auto mee wassen, maar dan is het wel belangrijk dat het water goed gefilterd wordt, zodat het niet voor beschadigingen kan zorgen.
Wasmachine laten draaien
Nog zo’n watervreter: de wasmachine. Ook hier is het eigenlijk een beetje zonde dat er drinkwater voor gebruikt wordt. Maar grondwater kun je hier ook niet direct voor gebruiken. De kans op zand, onzuiverheden plus een hoog ijzer- en kalkgehalte kan ervoor zorgen dat je kleding aangetast wordt en de wasmachine sneller slijt. Een goed filtersysteem en een waterontharder kan er echter wel voor zorgen dat je toch het water uit je waterput kunt gebruiken om de was te mee te doen. Het blijft verstandig om je wasmachine af en toe met leidingwater te spoelen om kalkaanslag en andere ophopingen te voorkomen.
Zwembad of vijver vullen
Als je vijver in de tuin hebt, moet die natuurlijk gevuld worden met water en moet dat water op z’n tijd eventueel ook verschoond worden. Voor een vijver is putwater meestal prima geschikt, zeker als het vijverleven geen extreem schone wateromstandigheden nodig heeft. Houd er wel rekening mee dat water uit diepe grondlagen soms rijk is aan mineralen die kunnen zorgen voor een ongewenste algengroei. Goed vijveronderhoud en regelmatige watercirculatie helpen je om dit onder controle te houden. Heb je of wil je een zwembad in de tuin? Dan is het een duur geintje om die te vullen met leidingwater. Als je hier in plaats daarvan grondwater voor gaat gebruiken, is het belangrijk om het water te testen op bacteriën en algen, en eventueel extra filters of chloor toe te voegen om het water schoon te houden.
Water uit je eigen waterput kun je dus op veel manieren gebruiken, zij het hier en daar met wat extra voorzorgsmaatregelen. Als drinkwater is het minder geschikt, hoewel het ook voor dat doeleinde gefilterd kan worden. Dat moet dan wel grondig gebeuren, en het is ook van belang dat het water is getest is op schadelijke stoffen voordat je ervan drinkt.